Tervehdys KUNTOS-hankkeesta!

Päiväys: 6.4.2023
Kirjoittaja: Annu Suvinen, ft, TtM, Fysioterapian lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu

Talvi on kääntynyt kevääksi ja myös KUNTOS-hankkeen viimeinen puolivuotinen on täydessä vauhdissaan. Heti alkuvuodesta saatoimme pilotointivaiheeseen Kuntoutujan kohtaaminen-koulutuskokonaisuuden, mikä pureutuu erittäin tärkeään ja kaikille hoidon ja kuntoutuksen alalla työskenteleville yhteiseen aiheeseen. Koulutuskokonaisuudessa käsitellään muun muassa onnistuneen kohtaamistilanteen piirteitä, erilaisia kohtaamistilanteita, jotka vaativat ammattilaiselta erityistä osaamista sekä vuorovaikutusmenetelmiä, joita kohtaamistilanteissa voi hyödyntää. Vaikka työ terveydenhuollon ja kuntoutuksen alalla on usein hektistä ja vaihtelevaa, on tärkeä muistaa, miten suuri merkitys asiakkaille on kiireettömällä kohtaamisella ja aidolla läsnäololla hoito- ja kuntoutustilanteissa. Terveydenhuollon ammattilaisia Pohjois-Savon alueelta sekä hankkeen osatoteuttajaorganisaatioiden Sakkyn ja Savonian opiskelijat ovat tämänkin kuntoutuskokonaisuuden kohdalla päässeet pilotoimaan koulutuskokonaisuutta ja antamaan meille arvokasta palautetta koulutuskokonaisuuksien edelleen kehittämiseksi.

Kevään eteneminen pitää hankeryhmän työntäyteisenä. Koulutuskokonaisuuksien ohella olemme työstäneet hankkeen loppuraporttia, johon olemme koonneet koulutuskokonaisuuksien olennaisia sisältöalueita, kuitenkin koulutuskokonaisuuksia selvästi tiiviimmässä muodossa ja ilman audiovisuaalisia elementtejä, joita koulutuskokonaisuudet sisältävät runsaasti.

Ystävällisenä kutsuna ilmoitamme, että toukokuussa järjestetään KUNTOS-hankkeen loppuseminaari Savonia ammattikorkeakoululla. Seminaarissa kuullaan asiantuntijapuheenvuorot emeritusprofessori Olli-Pekka Ryynäseltä ja paraurheilija Marjaana Heikkiseltä. Hankeryhmämme kertoo lisäksi hankkeen keskeisistä tuloksista ja esittelee koulutuskokonaisuutemme. Tilaisuus on maksuton ja hybridimuotoinen, joten myös etänä osallistuminen on mahdollista. Paikan päälle pääseville on tosin luvassa jotain hyvää suolaista ja makeaa syötävää . KUNTOS-hankkeen loppuseminaari 4.5.2023, Savonia ammattikorkeakoulu (Microkadun kampus) Mic-B5014/B5015 klo 13–15. Ohessa linkki loppuseminaariin. Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Hanke on siis kääntynyt loppusuoralle, mutta työ kuntoutuksen parissa jatkuu. Hankkeessa kehitetyt koulutuskokonaisuudet on mahdollista lunastaa käyttöön hankkeen loppumisen jälkeen. Koulutuskokonaisuudet tarjoavat laaja-alaista tietoa kuntoutuksesta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä opiskelijoiden hyödynnettäväksi ja toimivat erinomaisesti esimerkiksi uuteen yksikköön perehtymisessä, kun työntekijältä edellytetään kuntoutuksen osaamista. Koulutuskokonaisuutemme aiheet ovat aivoverenkiertohäiriöpotilaan akuutti kuntoutus, aivoverenkiertohäiriöpotilaan akuutin vaiheen laitoskuntoutus ja aivoverenkiertohäiriöpotilaan avokuntoutus sekä ikääntyneen kuntoutus, sydänpotilaan kuntoutus ja kuntoutujan kohtaaminen. Koulutuskokonaisuudet ovat erillisiä, joten niiden hankkiminen yksittäin tarpeen mukaisesti on mahdollista.

Valoisia, kauniita kevätpäiviä toivotellen KUNTOS-hankkeen puolesta,
Annu Suvinen

Lue muut blogikirjoituksetwww.kuntoutusosaaminen.fi/ajankohtaista