Suunnitteluvaiheesta käytäntöön – ensimmäinen opintokokonaisuus pilotointivaiheessa

Vetrea_sydänkuntoutus

Päiväys: 28.9.2021
Kirjoittaja: Pirjo Komulainen, ft, FT, tohtoritutkija, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos

Syyskuun aikana olemme saaneet ensimmäisen koulutuskokonaisuuden valmiiksi pilotointivaiheeseen, josta odotamme mielenkiinnolla asiantuntijoiden palautetta lokakuussa. Ensimmäisen koulutuskokonaisuuden sisältö on aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuneen henkilön akuuttivaiheen kuntoutusta, mikä tarkoittaa sairaalavaiheessa tapahtuvaa kuntoutusta. Sairaalavaihe kestää yleensä vain muutaman päivän, mutta ollakseen tehokasta kuntoutus pitää aloittaa heti, kun potilaan vointi sen sallii.

Samaan aikaan olemme rakentaneet kahta seuraavaa AVH-kuntoutuksen koulutuskokonaisuutta; laitoskuntoutus ja kotikuntoutus. Saimme kuvauksiin ja haastatteluun aidon kuntoutujan, joka halusi jakaa pysähdyttävän tarinansa opiskelumateriaalin tuottamiseen. Tarinan myötä avautuu niin yksilön kuin perheen tragedia, kun puolison, vanhemman, äkillinen sairastuminen muuttaa arjen – jopa pysyvästi. Tällainen tarina konkretisoi AVH:n aiheuttamat moninaiset haitat sekä moniammatillisen kuntoutuksen tarpeellisuuden.

Niin ikään yhtä aikaa AVH-koulutuskokonaisuuksien rakentamisen kanssa olemme vieneet eteenpäin neljännen eli sydänkuntoutustyöpajan valmisteluja, mihin syyskuun viimeinen päivä huipentuu. Vuosittain noin 17 000 suomalaista saa sydäninfarktin ja kansainvälisten hoitosuositusten mukaan jokainen heistä pitäisi ohjata sydänkuntoutukseen. Kuitenkin Suomessa vain joka viides heistä saa kuntoutusta. Työpajassa pohdimme Pohjois-Savon kuntoutusammattilaisten kanssa sydänkuntoutujan kohtaamista ja kuntoutukseen ohjautumista sekä kuntoutusta preventiivisestä näkökulmasta. Työpajan tulokset ohjaavat koulutuskokonaisuuden rakentamista, jossa on mahdollisuus tehdä yhteistyötä sydänkuntoutuksen kansallisten huippuasiantuntijoiden kanssa.

Viides työpaja – Ikääntyvien toimintakyvyn tukeminen – on aikataulutettu myöhempään syksyyn.

Koska tehtävää on paljon ja meillä kullakin on omat vahvuutemme eri osa-alueilla, olemme erityisesti panostaneet hyvään organisointiin ja vahvuuksien optimaaliseen käyttöön – ja homma etenee.

Lue täältä muut blogikirjoitukset