Päiväys: 29.10.2021
Kirjoittaja: Paula Rissanen, lehtori, Savon ammattiopisto
Syksy on edennyt vauhdikkaasti ja syyslomakin on jo takana. Olemme tehneet ensimmäisen koulutuskokonaisuuden aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuneen henkilön akuutin vaiheen kuntoutuksesta Vuolearning-oppimisympäristöön. Koulutuskokonaisuus oli pilotoitavana asiantuntijoilla lokakuun alussa. Saadussa palautteessa oli mainintoja selkeästä, visuaalisesta ja helppokäyttöisestä oppiympäristöstä, jossa käytettiin erilaisia työskentelytapoja. Uutta tietoa tuli asentohoidosta, AVH-tutkimusmenetelmistä ja kuntoutuksen haasteista. Toisaalta kaivattiin lisää esimerkiksi videoita, pelejä ja kaavioita sekä tietoa kuntoutujan kohtaamisesta ja psyykkisen puolen kuntoutuksesta. Saatu palaute on meille arvokasta, koska sen avulla kehitämme koulutusmateriaalia, joka pilotoidaan seuraavaksi opiskelijoilla.
Olemme tehneet yhteistyötä Suomen Kinestetiikkayhdistys ry:n kanssa keväästä lähtien. Meillä on tavoitteena uudistaa asentohoidossa käytettävää materiaalia, joka aktivoi kuntoutujaa. Kuvasimme AVH:sta kuntoutuvaa henkilöä VetreaNeuronissa elokuussa 2021. Hän on mielellään ollut apuna AVH-kuntoutuksen kehittämisessä. Yhteistyö on ollut molemmin puolin antoisaa ja huumori on kukkinut. Hänestä kirjoitettua kuntoutujan tarinaa hyödynnetään myös AVH-koulutuskokonaisuudessa. Saimme kuvausvälineet käyttöömme Savon ammattiopiston digitorilta ja toiset olivat Suomen Kinestetiikkayhdistyksen ry:n edustajan. Laadimme etukäteen kuvaussuunnitelman, mitä kuvataan ja mitä välineitä tarvitaan. Kuvauspäivä oli hyvin intensiivinen. Kuvasimme kahdella kameralla eri kuvakulmista. Otokset olivat lyhyitä, joita voimme yhdistellä ja lisätä niihin tarvittaessa tekstiä. Kuvien ja videoiden käsittely on hidasta ja olemme kilpailuttaneet alan ammattilaisia materiaalin lopputyöstämistä varten. Olemme jo hyödyntäneet asentohoidon osuudessa elokuussa otettuja kuvia. Asentohoitoon liittyvää videomateriaalia tulee myöhemmin liitettäväksi Vuolearningiin.
Seuraavaan AVH-laitoskuntoutuksen koulutuskokonaisuuteen on suunnitteilla kuvata kävelykuntoutusta. Kävelykuntoutuksessa hyödynnetään robotiikkaa, esimerkiksi Lokomat-kävelyrobottia, jossa kuntoutujalle puetaan painokevennysvaljaat ja alaraajoihin ortoosit. Robotti voi avustaa osittain tai kokonaan kävelyä. Se mahdollistaa kävelyn oikeat liikeradat ja askelluksen, joita voi tulla yhden terapiakerran aikana 1500-3000. Laite kerää dataa, jonka avulla voi seurata harjoittelun edistymistä. Kävelykuntoutus on merkittävästi edistynyt ajoista, jolloin kuntoutuja askelsi nojapuiden välissä ja terapeutti konttasi lattialla ja ohjasi askelvaiheita.
KUNTOS-hankkeessa on tehty kaksi abstraktia syksyn aikana. Niistä toinen ”eHealth needs among rehabilitation in Northern Savonia” esiteltiin Suomen Telelääketieteen ja e-Health seuran vuosittaisessa konferenssissa Oulussa 8.10.2021. Toinen abstrakti ”Vaikuttavuuden arviointi kuntoutuspalveluiden kehittämiseksi-PROMIS10-pilotointi” esiteltiin Itä-Suomen yliopiston, UEFin vaikuttavuuden päivillä Kuopiossa 25.10.2021.
Olemme valmistelleet seuraavaa työpajaa Ikääntyneen toimintakyvyn tukeminen arjessa, joka toteutetaan virtuaalisesti torstaina 25.11. Lähetämme siihen kutsut lähipäivien aikana.