Päiväys: 18.8.2021
Kirjoittaja: Jori Reijula, kehitysjohtaja, Vetrea
Kesälomat ovat nyt hankeporukkamme osalta takanapäin. Hellekesän jälkeen akut ovat täynnä ja intoa riittää hypätä takaisin hankehommiemme pariin.
Olemme edenneet KUNTOS-hankkeessa tasaisen varmasti eteenpäin. Tuleva syksy tulee olemaan työntäyteinen, mutta sitäkin jännittävämpi, sillä pääsemme vihdoin pilotoimaan rakentamaamme Vuolearning -oppimisympäristöämme kuntoutuksen asiantuntijoilla ja opiskelijoilla.
Syyskuussa 2020 käynnistyneellä hankkeella haetaan ratkaisua:
- Pohjois-Savon kuntoutusosaamisen kehittämiseen: alueelle luodaan kuntoutusosaamisen verkosto, joka tuottaa asiakaspalvelun toimintamallin, korkeatasoisen kuntoutuskoulutusjärjestelmän ja laadukkaat työmenetelmät.
- Pohjois-Savon alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä erityisesti kuntoutuspalveluiden liiketoiminnan kehittämiseen: alueelle luodaan kuntoutuskoulutuksen liiketoimintamalli ja kuntoutuskoulutusverkosto.
Hanketyötä on pian takana vuoden verran. Hanketyön käynnistäminen on luonnollisesti tuonut omia haasteitaan. Pandemia-aikana emme ole päässeet kokoontumaan fyysisesti kuin yhden käden sormilla laskettavan määrän kertoja ja se on nakertanut etenkin luovien ideointiriihien mahdollisuuksia. Mielestäni olemme kuitenkin selvinneet olosuhteisiin nähden mainiosti – ottaneet niistä opiksemme ja sujuvoittaneet toimintaamme.
Olemme tähän saakka saaneet aikaiseksi mm:
- 30 kpl asiantuntijahaastatteluja
- 3 kpl asiantuntijatyöpajoja (aiheena mm. AVH ja kuntoutujan kokonaisvaltainen kohtaaminen)
- 3 kpl abstrakteja hankkeen tuotoksista,
- ~10 kpl podcast-asiantuntijahaastattelua kuntoutuksesta Pohjois-Savossa
- Koulutusvideomateriaalia AVH-kuntoutukseen
- Perusrungon ensimmäiselle pilotoitavalle koulutuskokonaisuudelle ja
- syyskuussa julkaistava hanke-esittely Pro Terveys -lehdessä
Neljäs työpajamme käsittelee sydänkuntoutusta ja siihen liittyvä virtuaalinen työpaja pidetään 30.9. Kaikki kuntoutuksen asiantuntijat ovat sinne tervetulleita. Marras-joulukuussa pyrimme järjestämään työpajan tapaturmaisesti vammautuneelle henkilölle ja tammi-helmikuussa työpajan ikääntyneille kuntoutujille / toimintakyvyn tukemiselle arjessa.
Lokakuun alusta aloitamme AVH-kuntoutusmateriaalin pilotoinnin Vuolearning-oppimisympäristössämme. Tämän jälkeen tavoitteena on pilotoida myös muita aihioita, jotka täsmennetään työpajatuotosten analyysin perusteella. Tällaisia voisivat olla mm. sydänkuntoutus, asiakkaan kohtaaminen/asiakasnäkökulma, tapaturmaisesti vammautunut henkilö ja ikääntyneet kuntoutujat ja toimintakyvyn tukeminen arjessa. Pidämme kuitenkin vielä hankeryhmällämme option muokata teemoja ja sisältöjä, jotta pystymme vastaamaan mahdollisimman hyvin Pohjois-Savon kuntoutuskoulutustarpeisiin.
Tähän saakka tekemämme työ ja keräämämme materiaali ovat luoneet vahvan pohjan niin kuntoutuskokonaisuuksien tarvekartoitukselle kuin sisällön rakentamiselle.
Tästä on hyvä jatkaa oppimisympäristön työstämistä tulevan syksyn aikana.
Täältä pääset lukemaan muut hankeryhmän blogikirjoitukset:
https://www.kuntoutusosaaminen.fi/ajankohtaista