Blogikirjoitukset
Sveitsin vierailun siivittämänä viimeisen koulutuskokonaisuuden rakentamiseen KUNTOS-hankkeessa
Päiväys: 12.12.2022
Kirjoittaja: Pirjo Komulainen, ft, FT, tohtoritutkija, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos
KUNTOS-hankeryhmä pääsi odotetulle vierailulle arvostettuihin kuntoutuskeskuksiin Sveitsissä. Vierailimme joulukuun alussa kahdessa sveitsiläisessä kuntoutuskeskuksessa, joista ensimmäinen kohde oli Notwillissa sijaitseva Swiss Paraplegic Centre. Kuntoutuskeskuksen sijaan voisi paremminkin puhua modernista kuntoutuskylästä keskuksen koko laajuus huomioituna. Keskus on erikoistunut nimensä mukaisesti selkäydinvammaisten kuntoutukseen, minkä toteutustapoja ja -ympäristöjä meille avattiin seikkaperäisesti. Erityisen ihailtavaa oli nähdä, miten keskuksessa oli huomioitu yksityiskohtaisesti vammautuneen asiakkaan kuntoutumista edistävä koulutus. Tämä on oleellisen tärkeää kuntoutumismotivaation kannalta elämää mullistaneen kriisin kokeneelle henkilölle itselleen sekä hänen lähipiirilleen.
Marraskuiset terveiset uudelta hanketyöntekijältä
Päiväys: 29.11.2022
Kirjoittaja: Sanna Kauppinen, fysioterapeutti ja Ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen YAMK-opiskelija, Live-säätiö Iisalmi
Sain syksyllä 2022 ilouutisia, kun esihenkilöni tiedusteli halukkuuttani osallistua hanketyöhön KUNTOS-hankkeessa. Työskentelen fysioterapeutin työtehtävissä Live Iisalmessa. Syksyllä 2021 aloitin Karelia ammattikorkeakoulussa Ikäosaamisen kehittämisen ja johtamisen YAMK-opinnot ja tavoitteenani on valmistua keväällä 2023. Teen opinnäytetyötä yhdessä opiskelutoverini kanssa KUNTOS-hankkeelle.
Iäkkäiden ihmisten kuntoutus – tärkeä koulutuksen näkökulma
Päiväys: 16.9.2022
Kirjoittaja: Marja Äijö, TtT, yliopettaja Savonia-ammattikorkeakoulu
Kuntoutuksen tarve kasvaa väestön ikääntyessä (Cieza et al. 2021) ja entistä enemmän on iäkkäitä ihmisiä, joiden kuntoutustarpeet eivät toteudu. Tämä herättää tarpeen kehittää kuntoutujalähtöisempiä palveluja vastaamaan tarpeeseen. Yhä useampi iäkäs ihminen haluaa, että kuntoutus tapahtuu omassa kodissa ja sen lähiympäristössä kotikuntoutuksena tai arkikuntoutuksena (Pikkarainen 2017).
KUNTOS-hankkeen aurinkoinen tervehdys kevään keskeltä
Päiväys: 23.5.2022
Kirjoittaja: Paula Rissanen, lehtori, Savon ammattiopisto
Ihanaa, kun on tullut kevät pitkän talven jälkeen. Luonnon heräämistä on ollut mukava seurata. Narsissit kukkivat, nurmi vihertää ja silmut alkavat aueta. Ulkona ollessa voi kuunnella moniäänistä lintujen laulua. Vesi kimmeltää. Talviturkkikin on heitetty. Luonnon seuraaminen ja luonnossa oleminen rentouttavat kehoa ja mieltä. Se on hyvää vastapainoa työlle. Mieleeni tulee vanha radiomainos: Kesä ja kärpäset, radio suomi soi 😃
Ikääntyvien toimintakyky – itsenäisen elämän kulmakivi
Päiväys: 2.5.2022
Kirjoittaja: Pirjo Komulainen, ft, FT, tohtoritutkija, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos
Toimintakyky on moniulotteinen käsite ja sitä voidaan kuvata esimerkiksi toisiinsa kytkeytyvinä fyysisen, psyykkisen, sosiaalisen ja kognitiivisen toimintakyvyn ulottuvuuksina. Toimintakyvyn ulottuvuudet kytkeytyvät myös terveydentilaan ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen merkityksellisistä ja välttämättömistä jokapäiväisen elämän toiminnoista siinä ympäristössä, jossa hän elää. Riittävän hyvä toimintakyky mahdollistaa arjessa selviytymisen itsenäisesti.
KUNTOS-hankkeen maaliskuun kuulumisia
Päiväys: 18.3.2022
Kirjoittaja: Tuula Matikainen, työfysioterapeutti ja työhönvalmentaja, Live-säätiö Kuntoutuspalvelut Joensuu
Tulin, tai voisin jopa sanoa että pääsin, helmikuussa mukaan KUNTOS-hankkeeseen hanketyön ollessa jo hyvässä vauhdissa. AVH-asiakkaan akuutti- ja laitoshoidon pilotoinnit olivat jo arviointivaiheessa ja kolmannen koulutusosion rakentaminen aloitettu. Minut otettiin KUNTOS-hankeryhmässä lämpimästi vastaan ja koen, että voin tuoda hankkeen kehittämistyöhön käytännön työelämäosaamista.
KUNTOS-hankkeen vuoden 2022 tunnelmia
Päiväys: 23.2.2022
Kirjoittaja: Jori Reijula, KUNTOS-hankkeen projektipäällikkö
Vuosi 2022 käynnistyi KUNTOS-hankkeen osalta ryminällä – hanskoja ei ehditty pudottaa missään vaiheessa ja jos ne olivatkin hetkeksi hukkuneet, joululoman aikana, ne puettiin ylle ja jatkettiin siitä, mihin ennen lomaa oli jääty.
Tärkeimpänä uutisena voidaan todeta, että hankeryhmämme vahvistui uudella työntekijällä, kun saimme Live-säätiön kuntoutusasiantuntija Tuula Matikaisen vahvuuteemme. Hänellä on vuosien kokemus paitsi konkreettisesta kuntoutustyöstä, myös sen kehittämisestä, joten Tuula sopii hankeryhmäämme kuin puheterapeutti dysfasiapotilaalle. Olemme iloisia siitä, että Tuula päätti liittyä osaavaan joukkoomme.
Olemme KUNTOS-hankkeessa rakentaneet ja pilotoineet kaksi koulutuskokonaisuutta: AVH-asiakkaan akuuttivaiheen kuntoutus sekä AVH-asiakkaan akuutin vaiheen laitoskuntoutus. Molemmat koulutuskokonaisuudet on nyt pilotoitu asiantuntijoiden voimin ja olemme saaneet mainioita kehitysehdotuksia, miten tehdä koulutuskokonaisuuksista vielä entistäkin sopivampia kuntoutusasiantuntijoille sekä opiskelijoille.
Kuntoutushanketyölle on todella tilausta
Päiväys: 17.12.2021
Kirjoittaja: Laura Äimälä-Heiskanen, viestintäpäällikkö, Live-säätiö
Olen saanut työskennellä KUNTOS-hankkeessa reilut 10 kuukautta ja päässyt syvemmälle kuntoutuksen ja kuntoutuskoulutuksen maailmaan. Tämä ajanjakso on avannut silmiäni sille, miten konkreettinen tarve Pohjois-Savossa on paitsi tehokkaalle kuntoutukselle, myös kuntoutuskoulutukselle.
Kuntos-hankkeen ensi tunnelmia
Päiväys: 7.12.2021
Kirjoittaja: Annu Suvinen, ft, TtM, Fysioterapian lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu
Olen tullut uutena jäsenenä mukaan KUNTOS-hankkeen asiantuntevaan työryhmään tänä syksynä. Hanke on kiinnostanut minua alusta alkaen ja vaikka minulla ei ole aiempaa kokemusta hanketyöstä, tartun innolla uuteen haasteeseen olla mukana kehittämässä Pohjois-Savon kuntoutusosaamista.
Opintokokonaisuuksien kehittäminen jatkuu – kiitos asiantuntijoille arvokkaasta palautteesta!
Päiväys: 29.10.2021
Kirjoittaja: Paula Rissanen, lehtori, Savon ammattiopisto
Syksy on edennyt vauhdikkaasti ja syyslomakin on jo takana. Olemme tehneet ensimmäisen koulutuskokonaisuuden aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuneen henkilön akuutin vaiheen kuntoutuksesta Vuolearning-oppimisympäristöön. Koulutuskokonaisuus oli pilotoitavana asiantuntijoilla lokakuun alussa.
Suunnitteluvaiheesta käytäntöön – ensimmäinen opintokokonaisuus pilotointivaiheessa
Päiväys: 28.9.2021
Kirjoittaja: Pirjo Komulainen, ft, FT, tohtoritutkija, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos
Syyskuun aikana olemme saaneet ensimmäisen koulutuskokonaisuuden valmiiksi pilotointivaiheeseen, josta odotamme mielenkiinnolla asiantuntijoiden palautetta lokakuussa.
Ensimmäisen koulutuskokonaisuuden sisältö on aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuneen henkilön akuuttivaiheen kuntoutusta, mikä tarkoittaa sairaalavaiheessa tapahtuvaa kuntoutusta. Sairaalavaihe kestää yleensä vain muutaman päivän, mutta ollakseen tehokasta kuntoutus pitää aloittaa heti, kun potilaan vointi sen sallii.
Missiona Pohjois-Savon kuntoutusosaamisen kehittäminen – työ sen edistämiseksi jatkuu aktiivisena
Päiväys: 18.8.2021
Kirjoittaja: Jori Reijula, Vetrea, kehitysjohtaja
Kesälomat ovat nyt hankeporukkamme osalta takanapäin. Hellekesän jälkeen akut ovat täynnä ja intoa riittää hypätä takaisin hankehommiemme pariin.
Olemme edenneet KUNTOS-hankkeessa tasaisen varmasti eteenpäin. Tuleva syksy tulee olemaan työntäyteinen, mutta sitäkin jännittävämpi, sillä pääsemme vihdoin pilotoimaan rakentamaamme Vuolearning -oppimisympäristöämme kuntoutuksen asiantuntijoilla ja opiskelijoilla.
Tavoitteena vetovoimainen opintokokonaisuus – miten innostaa ja tuoda uutta alan osaajille?
Päiväys: 30.6.2021
Kirjoittaja: Laura Äimälä-Heiskanen, viestintäpäällikkö, Vetrea
Millaista opintosisältöä ammattilaiset juuri nyt kaipaavat? Millä keinoin opintosisältöjen avainasioita koulutetaan ja miten niistä puhutaan? Millä asioilla on uutuusarvoa? Mitkä seikat tekevät opiskelusta miellyttävän kokemuksen? Näitä teemoja hankeryhmämme on miettinyt kevään aikana ja lähtenyt sen pohjalta rakentamaan digitaalista oppimisympäristöä tuleville opiskelijoillemme – omaan työrooliinsa lisäoppia hakevalle tai jo asiantuntijana toimivalle.
Vuorovaikutuksellista kuntoutuskoulutusta kehittämässä yhteistyössä osallistujien kanssa
Päiväys: 31.5.2021
Kirjoittaja: Tiina Arpola, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu
” Koulutus on jäljellä, kun unohdamme kaiken koulussa oppimamme.” -Albert Einstein
Korona on ollut sekä haaste että mahdollistaja kouluttautumiselle. Haastetta on tarjonnut etäaikaan siirtyminen ja koulutuksien sitä kautta vauhdilla digitalisoituminen. Mahdollisuutena etäaika on tarjonnut tasa-arvoisemman koulutuksen ja uuden osaamisen hankinnan, kun koulutukset, konferenssit ja webinaarit ovat olleet kaikille virtuaalisina tarjolla.
KUNTOS-hankkeen huhtikuun kuulumisia
Päiväys: 28.4.2021
Kirjoittaja: Paula Rissanen, lehtori, Savon ammattiopisto
Kevät keikkuen tulevi. Valonmäärä on lisääntynyt ja lumet ovat sulaneet vauhdilla. Keväiset puutarhatyöt kutsuvat. Koronarajoitteita on kevennetty ja terassit avautuivat. Vielä sekin päivä tulee, että me hankkeessa työskentelevät ja työpajoihin osallistuvat alan ammattilaiset voimme kokoontua myös livenä. Hanketyötä olemme tehneet kahdeksan kuukautta ja se etenee suunnitelmien mukaan.
KUNTOS-hanke on edennyt suunnitellusti – pian vuorossa AVH-työpaja
Päiväys: 23.3.2021
Kirjoittaja: Pirjo Komulainen, ft, FT, tohtoritutkija, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos
Hankkeen ensimmäinen kehittämistyöpaja sai osallistujilta innostuneen ja aktiivisen vastaanoton, kuten syksyllä 2020 toteutetut haastattelutkin. Hankkeen toimijoiden kokemukset olivat niin ikään myönteisiä ja haastatteluissa sekä työpajassa tuotettu materiaali on arvokasta hankkeen tavoitteita ajatellen.
KUNTOS -hankkeen ensimmäisen työpajan tunnelmia
Päiväys: 11.2.2021
Kirjoittaja: Jori Reijula, KUNTOS-hankkeen projektipäällikkö
Olemme KUNTOS-hankkeessa haastatelleet Pohjois-Savon kuntoutusosaajia selvittäen kuntoutusosaamisen nykytilaa. Nyt kehitämme työpajoissa asiantuntijoiden voimin kuntoutusalan koulutusta ja sen toteutusta. Kyseessä oli ensimmäinen työpaja, jonka järjestimme vallitsevan koronatilanteen vuoksi virtuaalisena Zoomin avulla. Työpajassa halusimme selvittää, millaisia koulutustarpeita Pohjois-Savon alueella on.
Työelämän muutos muuttaa koulutusta – KUNTOS-hanke uutta koulutusta rakentamassa
Päiväys: 28.1.2021
Kirjoittaja: Marja Äijö, TtT gerontologian ja kuntoutuksen yliopettaja, Savonia-ammattikorkeakoulu
Työelämän nopea muuttuminen on koettu konkreettisesti nyt koronaepidemian aikana. Se on muuttanut ja muuttaa edelleen työelämän ja opiskelun käytänteitä ja vaikuttaa tulevaisuuden koulutuksen kehittämiseen. Koulutusta kehitettäessä tulee huomioida tulevaisuuden ennakointi ja megatrendit (Dufva M 2020).
Blogi joulukuu 2020
Päiväys: 10.12.2020
Kirjoittaja: Paula Rissanen, ammatillisten aineiden lehtori (kuntoutus), Savon ammattiopisto
ESR-rahoitteisessa Pohjois-Savon kuntoutuspalveluiden osaamis- ja liiketoimintaverkosto (KUNTOS) –hankkeessa on menossa jo neljäs kuukausi. On ollut monenlaista palaveria eri toimijoiden kanssa ja pohdittu asioita eri näkökulmista. Olemme tavanneet pienemmillä kokoonpanoilla lähes viikoittain ja työskennelleet pääasiassa Teamsin avulla. Hyvin on aika hurahtanut.
KUNTOS-hanke on edennyt syksyn 2020 aikana
Päiväys: 30.11.2020
Kirjoittaja: Pirjo Komulainen, ft, FT, tohtoritutkija, Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos
Vetrea Terveys Oy:n käynnistämä Pohjois-Savon Kuntoutuspalveluiden Osaamis- ja Liiketoimintaverkosto-hanke, KUNTOS, on edennyt kuntoutusosaamisen nykytilaa kartoittavien haastattelujen ja niiden aukikirjoittamisen loppusuoralle. Kuntoutusalalla on kehittämistarvetta ja siksi hanke on koettu tarpeellisena sekä mielenkiintoisena. Kuntoutusalan asiantuntijoita eri organisaatioista ja ammattiryhmistä on osallistunut aktiivisesti haastatteluihin ympäri Pohjois-Savoa, ja näin antanut merkittävän panoksen hankkeen onnistumiseen.
Pohjois-Savon Kuntoutuspalveluiden Osaamis- ja Liiketoimintaverkosto-hanke
Päiväys: 29.10.2020
Kirjoittaja: Jori Reijula, TkT, dosentti, kehittämispäällikkö, Vetrea Terveys Oy
Vetrea Terveys Oy on käynnistänyt 1.9.2020 Pohjois-Savon Kuntoutuspalveluiden Osaamis- ja Liiketoimintaverkosto-hankkeen, jonka tavoitteena on luoda Pohjois-Savon alueelle kuntoutusosaamisen ja -koulutuksen verkosto sekä liiketoimintamalli. Hanke on luonteeltaan uniikki, sillä kyse on yksityissektorilla toimivan yrityksen vetämästä ESR-rahoitteisesta projektista, jonka tarkoituksena on rakentaa kuntoutusliiketoimintaa edistävä verkosto Pohjois-Savon alueelle.
Ajankohtaiset tiedotettavat asiat
KUTSU: Ikääntyneen toimintakyvyn tukeminen arjessa
AIKA: Torstaina 25.11.2021 klo 13-16
PAIKKA: Teams (linkki jaetaan ilmoittautuneille)
Toimintakyky on tasapainotila ihmisen kykyjen, tavoitteiden ja elin- ja toimintaympäristön välillä. Hyvä toimintakyky mahdollistaa itsenäisemmän elämän ja luo edellytyksiä osallistua harrastuksiin ja muihin itselle merkityksellisiin toimintoihin. Turvallinen ympäristö ja kaatumisten ehkäisy, hyvä ravitsemus sekä toimintakyvyn ylläpitäminen vahvistavat edellytyksiä selviytyä jokapäiväisistä askareista.
Ikääntyessä toimintakyky väistämättä heikkenee. Heikentynyt toimintakyky lisää riskiä erilaisille tapaturmille, kuten kaatumisille. Ikääntyneen toimintakykyä edistävät esimerkiksi sairauksien ehkäiseminen ja hyvä hoito, hyvä ravitsemus, liikunnallisen ja muun aktiivisuuden tukeminen, toimintakykyongelmien varhainen tunnistaminen ja niihin puuttuminen ja elinympäristön muokkaaminen toimintakykyä tukevaksi. Tärkeintä ikääntyneen toimintakyvyn tukemisessa on arjessa pärjäämisen varmistaminen.
Ikääntyneiden toimintakykyä ja kotona pärjäämistä tukemalla on mahdollista myös hillitä valtakunnallista menojen kasvua. Silti määrärahat ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen toteuttamiseen ovat useilla paikkakunnilla riittämättömät tai melko riittämättömät.
“Ikääntyneen toimintakyvyn tukeminen arjessa”-työpajassa käsiteltäviä teemoja ovat mm:
- Toimintakyvyn arviointi (asiakkaan subjektiivinen vs. asiantuntijan arvio, mittarit)
- Kuntouttava arki (turvallisuus, kaatumistapaturmat yms.)
- Toimintakyvyn ulottuvuudet
- Moniammatillisuus
Kutsumme sinut mukaan tuomaan näkemyksesi Ikääntyneen toimintakyvyn tukeminen arjessa-koulutuskokonaisuuden luomiseksi.
Olethan mukana?
Kiitos, kun välität kutsua eteenpäin tuntemillesi kuntoutusalan asiantuntijoille! Pahoittelut mahdollisista päällekkäisistä viesteistä.
Yhteyshenkilö työpajaan liittyen:
hankkeen projektipäällikkö Jori Reijula, jori.reijula@vetrea.fi, puh. 045 847 1133.
KUTSU: Sydänkuntoutus-työpaja
AIKA: Torstaina 30.9.2021 klo 13-16
PAIKKA: Teams (linkki jaetaan ilmoittautuneille)
Olemme rakentamassa sydänkuntoutukseen
liittyvää koulutussisältöä.
Työpajatyöskentelyssä käsitellään mm. seuraavia
sydänkuntoutuksen teemoja:
– Preventiivinen näkökulma (liikunnallisuus yms.)
– Kohtaaminen
– Ohjautuminen kuntoutuksen piiriin
Kutsumme sinut mukaan tuomaan näkemyksiäsi liittyen sydänkuntoutusosaamisen kehittämiseen.
Olethan mukana?
Kiitos, kun välität kutsua eteenpäin tuntemillesi kuntoutusalan asiantuntijoille! Pahoittelut mahdollisista päällekkäisistä viesteistä.
Yhteyshenkilö työpajaan liittyen on hankkeen projektipäällikkö Jori Reijula, jori.reijula@vetrea.fi, puh. 045 847 1133.
KUTSU: Asiakkaan kokonaisvaltainen kohtaaminen -työpaja
AIKA: Keskiviikkona 26.5.2021 klo 13-16
PAIKKA: Zoom (linkki jaetaan ilmoittautuneille)
Kuntoutuksen keskiössä on asiakas. Jotta voidaan rakentaa hyvä pohja kuntoutumisprosessille, asiakasta tulee kuulla joka vaiheessa. Asiantuntijan on joustavasti pystyttävä kuuntelemaan ja muuntamaan prosessia vaikuttavuuden takaamiseksi. Reaaliaikainen kuntoutujan arviointi on ensisijaisen tärkeää.
Asiakkaan kokonaisvaltainen kohtaaminen edellyttää asiakaslähtöistä, yksilöllistä lähestymistapaa ja holistista näkökulmaa. Tämä edellyttää myös psyykkisen toimintakyvyn huomioimista: asiakkaan aitoa kuuntelemista, tunnetta että tämä on tullut kuulluksi. Lisäksi kuntoutujan omaiset on saatava mukaan kuntoutusprosessiin.
Tässä työpajassa rakennamme asiakkaan kokonaisvaltaisen kohtaamisen koulutussisältöä.
Työpajatyöskentelyssä käsitellään seuraavia kuntoutuksen teemoja:
- Asiakaslähtöisyys, yksilöllisyys
- Asiakkaan kuuleminen ja kohtaaminen
- Välittäminen, empatia, sympatia, eettisyys
- “Etäkohtaaminen”
Kutsumme sinut mukaan edistämään näkemyksilläsi kuntoutujan kokonaisvaltaista kohtaamista.
Olethan mukana?
Kiitos, kun välität kutsua eteenpäin tuntemillesi kuntoutusalan asiantuntijoille! Pahoittelut mahdollisista päällekkäisistä viesteistä.
Yhteyshenkilö työpajaan liittyen on hankkeen projektipäällikkö Jori Reijula, jori.reijula@vetrea.fi, puh. 0458471133.
KUTSU: Kuntoutusosaamisen kehittämistyöpaja – AVH- kuntoutus
Päiväys: 15.2.2021
AIKA: Torstaina 8.4.2021 klo 13-16
PAIKKA: Zoom (linkki jaetaan ilmoittautuneille)
Aivoverenkiertohäiriöt muodostavat Suomessa merkittävän kansanterveydellisen kuorman. Oikea-aikainen ja vaikuttava kuntoutus aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle on ensiarvoisen tärkeää. AVH-ammattilaisten/toimijoiden koulutus antaa perustan tehokkaalle ja tulokselliselle kuntoutukselle.
Tässä työpajassa rakennetaan koulutussisältöä AVH-kuntoutukselle. Tule kertomaan meille, mihin koulutusteemoihin olisi tarvetta. Vaikuttava koulutus edellyttää ammattilaisille sopivia koulutusmahdollisuuksia: Onko kyse esimerkiksi puolen päivän asiantuntijaluennosta, itsenäisestä opiskelusta tai webinaarista? Myös opiskelumetodien tulee olla sopivia. Millaiset opiskelumetodit tukisivat oppimistasi?
Käsiteltäviä aiheita AVH-kuntoutukseen liittyen ovat mm:
• Teknologia-avusteinen, laitos- ja avomuotoinen kuntoutus
• Perinteinen AVH kuntoutus
• Etä-/kotikuntoutus
Kutsumme sinut mukaan tuomaan näkemyksesi AVH-koulutuskokonaisuuden luomiseksi.
Olethan mukana?
Kiitos, kun välität kutsua eteenpäin tuntemillesi kuntoutusalan asiantuntijoille!
Yhteyshenkilö työpajaan liittyen on hankkeen projektipäällikkö Jori Reijula, jori.reijula@vetrea.fi, puh. 045 847 1133.
KUTSU: Kuntoutusosaamisen kehittämistyöpaja
Päiväys: 14.1.2021
AIKA: Keskiviikkona 10.2.2021 klo 12-16
PAIKKA: Zoom (linkki jaetaan ilmoittautuneille)
- Työurat pidentyvät ja työnkuvat muuttuvat. Millaisin keinoin pysyisimme mukana muutoksessa?
- Toimintakyvyn ylläpitäminen ja kuntoutuminen ovat tärkeitä. Millaisin keinoin nämä mahdollistettaisiin tulevaisuudessa?
- Motivoiva toimintakykyä ylläpitävä työote. Millainen on sinun kuntouttava työotteesi ja mikä motivoi sinua kuntoutuksessa?
- Verkostot kuntoutuksen tulevaisuus. Miten ja millainen verkostomainen toiminta tukee vaikuttavan kuntoutumisosaamisen tulevaisuutta?
Pohjois-Savon Kuntoutuspalveluiden Osaamis- ja Liiketoimintaverkosto – hanke lisää kuntoutuskoulutustarjonnan osuvuutta ja laatua paitsi hankkeessa luotavilla koulutustyökaluilla ja menetelmillä, myös alueellisella kuntoutustarpeen selvityksellä.
Olemme syksyn 2020 aikana haastatelleet alueen osaajia ja nyt kutsumme sinut mukaan tuomaan näkemyksesi juuri sinulle sopivien koulutuksien luomiseksi.
Olethan mukana?
Yhteenveto/Työpajatulosten pääpointit (kattavampi yhteenveto liitteenä):
1. Asiakaslähtöinen kuntoutus
- Kuntouttava työote – tekemisen/käsitteen ymmärrys
- Monialainen/moniammatillinen yhteistyö
- Oikea-aikaisuus
2. Moniammatilliset koulutuskokonaisuudet
- Työparitoiminta
- Organisaatiokohtaiset koulutuskokonaisuudet
3. Uudenlainen palvelutarjonta
- Miten pystytään tukemaan muun palveluntarjonnan edistämistä?
- Tukiverkko
- Kulttuuri ja luonto
- Digitaalisuus
Tästä pääset lukemaan työpajan tuloskoosteen:
Työpaja 1:n kooste
Hankkeen toimenpiteet syksyn 2020 aikana
Päiväys: 29.10.2020
ESR-rahoitteisessa Kuntoutusosaamishankkeessa on lähdetty vauhdikkaasti liikkeelle. Hankkeen puitteissa on jo muutaman kuukauden sisällä ehditty pitää lehdistötilaisuus, kick-off tilaisuus hankekumppanien ja sidosryhmien kanssa, aloituskokoukset rahoittajan ja johtoryhmän kanssa. Tämän jälkeen hankkeen ensimmäisten työpajojen juoksevat palaverit ovat rullanneet viikoittain eteenpäin, varmistaen että hankkeen tavoitteiden täyttymisen eteen tehdään sopivia toimenpiteitä.
Vuoden 2020 aikana hankkeen tärkein tehtävä on kartoittaa Pohjois-Savon kuntoutusosaamisen nykytilannetta face-to-face -haastattelujen avulla. Hankkeessa pyritään kokoamaan kuntoutusosaamisesta mahdollisimman kokonaisvaltainen kuva. Tämän toteuttaaksemme haastattelemme kuntoutusosaajia ja -ammattilaisia mahdollisimman laajalla skaalalla aina alueen johtajista kenttätyöntekijätasolle saakka. Haravoimme läpi myös Pohjois-Savon alueellisesti tärkeimmät vaikuttajat ja toimijat. Luonnollisesti on ollut helppo aloittaa KYS:istä ja Kuopion kaupungista, mutta niiden ohella haastatellaan laaja kirjo muita Pohjois-Savon alueellisia toimijoita. Myös kolmas sektori on haastatteluissa vahvasti edustettuna.
Haastattelujen jälkeen rakennamme työpajojen avulla vielä kattavamman kuvan kuntoutusosaamisen nykytilasta ja siihen liittyvistä vahvuuksista ja pullonkauloista. Kun tämä on suoritettu aloitamme kuntoutuskoulutusmateriaalien työstämisen. Haluamme luoda alueelliseen tarpeeseen mahdollisiman hyvin kohdennetun, korkeatasoisen ja saavutettavan kuntoutuskoulutuskokonaisuuden. Teemme perinpohjaista työtä, mutta haluamme edetä ripeästi, jotta kaikki meille asetetut tavoitteet saadaan täytettyä mahdollisimman hyvin.